Tags

, , , , ,

De decemberzegels van 2020
Decemberzegels 2020

Tadaaa! Dit zijn de decemberzegels van 2020! Je kan ze vanaf vandaag kopen én gebruiken voor brievenbuspost tot en met 50 gram. Ja, echt! Met deze zegels kun je dus nú al je post voor een speciaal tarief versturen!

Vondels

PostNL werkte dit jaar samen met Vondels voor het ontwerp van de decemberzegels. Vondels is bekend geworden met zelfontworpen ornamenten voor de feestdagen. Mede-eigenaar Loesje Donner-Raedts is verantwoordelijk voor het ontwerp van de decemberzegels. Samen met PostNL koos zij uit ruim 750 unieke ornamenten de 20 kerstversieringen die prijken op de decemberzegels.

De gefotografeerde kerstornamenten zijn met de mond geblazen en met de hand beschilderd. De hiervoor gebruikte techniek is nog steeds dezelfde als toen de allereerste kerstbal zo’n 200 jaar geleden werd gemaakt. De kerstballen die te zien zijn op de decemberzegels zijn: een gouden zakhorloge, gouden pump met hoge hak, gouden camera, fuchsiakleurige flamingo, peperkoekmannetje in doosje, roze donut, peperkoekhuisje, marshmallow, teckel met kerstmuts, rood hart aan een strik, rode auto met kerstboom, grachtenpand met trapgevel, rode kerstbal met gouden sterren, klassieke notenkrakerpop met snoepwandelstokken, tijgerkop in een doosje en een PostNL-envelop met een gouden, groene en witte kolibrie.

Zo gebruik je de decemberzegels

Achterkant van het vel decemberzegels van 202o

De decemberzegel van PostNL heeft niet alleen een speciaal tarief. Je kan met die ene, goedkopere zegel ook nog eens meer versturen. Voor een gewone postzegel betaal je nu € 0,91 cent. Daar kan je een kaart of brief tot en met 20 gram mee versturen. De decemberzegel is daarentegen € 0,86 cent én daar kan je een kaart of brief tot en met 50 gram mee versturen. Is dit dan niet hét moment om die postzegel goed te benutten en van je kaart een cadeautje te maken? Je hebt nog de tijd tot en met 6 januari 2021. Tot die datum is dit speciale tarief geldig. Dat geldt overigens voor brievenbuspost met een minimumformaat van 14 x 9 centimeter binnen Nederland.

Tip: Met twee decemberzegels stuur je brievenbuspost tot 50 gram naar het buitenland en ook nog eens wereldwijd!

Geldigheid

Het speciale tarief is geldig tot en met 6 januari 2021, maar je kan deze mooie zegels het hele jaar blijven gebruiken. Zorg dan wel dat je na deze datum bijplakt tot het huidige tarief. Of bewaar de overgebleven zegels tot de volgende kerstperiode.

Heb je nog oude decemberzegels uit 2010 tot en met 2019? Dan is het handig om te weten dat die nog steeds geldig zijn en dat je ze ook nog kan gebruiken. In de kerstperiode hoef je dus niet bij te plakken. Vanaf 2010 hebben de zegels de opdruk ‘december’, hieraan kun je deze decemberzegels makkelijk herkennen. Heb je decemberzegels met een bedrag in euro’s van vóór 2010? Ook die mag je nog gewoon gebruiken, maar hierbij is het wel nodig om bij te plakken met bijplakzegels tot het tarief van de decemberzegels van 2020.

Postzegels met korting

In juni plaatste ik een blog over postzegelsmetkorting.nl waar je, zoals de naam het al zegt, postzegels met korting kunt bestellen. Zij verkopen ook decemberzegels met korting! Als je je decemberzegels hier bestelt, krijg je decemberzegels van voorgaande jaren.

PostNL-ornament bij twee velletjes

Het PostNL-ornament staat ook op een van de decemberzegels

Je kan de nieuwe decemberzegels vanaf vandaag online of via één van de verkooppunten kopen. Een velletje met twintig zegels kost € 17,20. Bij twee velletjes krijg je een speciaal voor PostNL ontworpen ornament in de vorm van een envelop cadeau. Let op: dit geldt alléén voor het aankopen van twee velletjes in de winkel. Als je de twee velletjes decemberzegels online bestelt, krijg je géén kerstbal!

En nu ben ik heel nieuwsgierig… Welke decemberzegel van 2020 vind jij de allermooiste?

Lieve groetjes,

Nienke