Tags

, , , , , , ,

Flow Book for Paper Lovers van 2022, de 10e!
Flow Book for Paper Lovers 10

Jaaa! Daar is íe weer: het nieuwe Flow Book for Paper Lovers! Een boek vol briefpapier, cadeaulabels, stickers, kaartjes, boekjes, posters en ander papieren moois. Je vindt de tiende editie nú in de winkel!

Flow Book for Paper Lovers

Voor de tiende keer op een rij viert Flow de liefde voor papier met het mooie Flow Book for Paper Lovers. Na zoveel jaar is deze speciale uitgave van Flow Magazine voor mij een beetje bij de herfst gaan horen. Als het buiten kouder wordt en de blaadjes van de bomen vallen, vraag ik me af: komt er dit jaar ook weer een? We hoorden dat het voor veel van onze lezers juist bij de winter hoort. Dat ze het cadeau vragen óf geven voor een van de feestdagen in december. Het ís dan ook een geweldig cadeau!

Met het Book for Paper Lovers vieren we elk jaar onze liefde voor papier. Omdat je het kunt voelen, vouwen en verkreukelen. Omdat je alleen van het doorbladeren van een stapel verse papiertjes al blij kunt worden. Papier heeft geen batterij nodig: het is 100% offline.

Flow

Staat dit boek ook op jouw verlanglijstje en wil je de inhoud nog als verrassing bewaren? Dan adviseer ik je om niet verder te lezen. Wil je in alle rust bekijken wat er zoal inzit? Blader dan gezellig met me mee.

Ruim een kilo

De tiende editie van het Flow Book for Paper Lovers weegt ruim een kilo!
Ruim een kilo aan paper goodies

Toen ik het allereerste Book for Paper Lovers kocht, viel meteen op hoe zwaar het aanvoelde. Ik kon het daarom niet laten om het te wegen. Hoeveel gram aan papierwaren zit er in zo’n boek? Dat wegen werd een traditie. De jaren daarna hebben we meteen na aanschaf de boeken op de weegschaal gelegd. Dit jaar weegt het 1142 gram; ruim een kilo dus!

Nieuwsgierig naar andere uitgaves van het Flow Book for Paper Lovers? De blogjes die wij erover schreven vind je onder de categorie ‘Flow Book for Paper Lovers’.

De ontwerpers die dit jaar speciaal voor dit boek illustraties en dessins maakten zijn: Chloe Welch, Sandra Sier, Laura Buchanan, Yelena Bryksenkova, Lotte Dirks, Anna Maria Kiosse, Louise Lockhart, María Luque, Clare Owen, Deborah van der Schaaf, Maisy Summer, Alina Tang en Rebecca Zwanzig. Je kunt op een naam klikken om meer over deze makers te weten te komen.

Zo’n Flow Book for Paper Lovers is geen boek om in te lezen, maar een boek om te gebruiken. Het is de bedoeling dat je het helemaal aan stukken scheurt. Iedere pagina is uitneembaar en heeft zo’n handig scheurrandje. Dat heb ik dan ook gedaan met alle exemplaren die ik had toen ik een paar weken geleden ziek in bed lag. Ik werd toen opnieuw verliefd op deze specials van Flow. Nu ik met die roze bril naar de nieuwe editie in mijn handen kijk, voel ik de inspiratie borrelen. Het werkt zoals Caroline in het voorwoord beschrijft: ’Omdat je alleen al van het doorbladeren van een stapel verse papiertjes blij kunt worden.’ Eerlijk is eerlijk, hoewel ik iedere herfst nieuwsgierig uitkeek naar de nieuwste editie, heb ik ’m niet ieder jaar gekocht. Nu maakte mijn hart alleen al een sprongetje van de cover die door Rebecca Zwanzig is gemaakt en kon ik het boek niet laten liggen.

Een dubbele pagina in Flow Book for Paper Lovers 10. Mooi papier met bloemen dessin door Chloe Welch.
Dubbele pagina met dessins van Chloe Welch

Zie je iets in het boek dat je mooi vindt? Google dan eens op de naam van de maker die in kleine lettertjes op de achterkant of scheurrand staat. Soms ontdek je zo een hele wereld achter een ontwerp. Groots klein avontuur!

Kaartjes

In haar boek ’Ik wil je graag bedanken’ vertelt Gina Hamadey dat ze het gevoel had dat de tijd haar inhaalde. Ze zocht naar een manier om te vertragen. Tijdens haar treinreizen wisselt ze het schrijven van bedankkaarten af met scrollen door haar socialmediafeeds. Gaandeweg begon haar op te vallen dat de rit trager ging op de dagen dat zij schreef, en dat het voelde alsof er een sluier was opgelicht als ze daarna de trein uit stapte. Ze was hoopvol, optimistisch en aanwezig, en dat bleef de hele dag. Terwijl ze op de dagen dat zij zichzelf verloor in haar socialmediafeeds juist afgeleid, rusteloos en bijna haveloos uitstapte.

Stapeltje post. Onderop een groot vel cadeaupapier met illustraties van Chloe Welch. De mooie postzegels zijn van Ninamaakt. Het kaartje bovenop komt uit Flow Book for Paper Lovers 10, de illustratie is gemaakt door Sarah Gesek.
Bovenop het stapeltje post ligt een kaart met een illustratie van Sarah Gesek

Ieder Flow Book for Paper Lovers heeft een eigen thema. Het thema van deze tiende editie is: 100% offline. Het zit dan ook boordevol paper goodies die je helpen zo nu en dan offline te zijn. Een mooie uitnodiging om je telefoon een tijdje in je tas te laten, en iemand een kaartje te schrijven op een moment dat je anders op je telefoon had zitten scrollen.

Tip: Een ’black box’ kan helpen als je snel verleid wordt door je telefoon. Kim en ik vertellen erover in dit blog.

Kaarten uit Flow Book for Paper Lovers 10 met illustraties van Sarah Gesek.
Kaartjes met illustraties van Sarah Gesek

In het Flow Book for Paper Lovers zitten kaartjes in verschillende maten, vormen en papiersoorten. Op de foto hierboven zie je ansichtkaarten met kleurrijke illustraties van Sarah Gesek.

Een van de pagina’s uit het Flow Book met dessin door Chloe Welch.
Kaartjes om zelf te vouwen met dessin van Chloe Welch

Op de foto hierboven zie je kaartjes die je zelf kunt vouwen. Door het handige scheurrandje haal je de pagina eenvoudig uit het boek. De dunne, witte lijntjes zijn vouw- en kniplijnen. Het wijst zich vanzelf.

Kaartje met de tekst ‘Thank You’ uit het Flow Book for Paper Lovers 10 met foto van CAT en handlettering door Sandra Sier.
Kaartje met foto van CAT en handlettering door Sandra Sier

Deze zelf te vouwen kaarten zijn niet zo stevig als de ansichtkaarten uit het boek. Dat maakt dat ze ook minder wegen en dat is wat verzendkosten betreft ideaal. Ik stuur ze graag mee met een brief. Bijvoorbeeld met citaat of klein gedichtje.

Kaartjes uit het tiende Flow Book for Paper Lovers met dessin van Chloe Welch.
Binnenkant van een kaartje met dessin van Chloe Welch
Mini kaartjes in de vorm van tekstwolkjes met handlettering van Anna Maria Kosse. Deze kaartjes komen uit Flow Book for Paper Lovers 10.
Tekstwolkjes met handlettering door Anna Maria Kiosse

Deze kleine kaartjes in de vorm van tekstballonnen zijn van stevig papier gemaakt. De teksten zijn er in mooie letters opgeschreven door Anna Maria Kiosse. Soms moet een kaart lekker groot zijn; die kan opvallend op je kast staan pronken. Maar ook klein is fijn! Kleine kaartjes kun je bij je dragen. Zo reist iemand met je mee, zonder zelf te reizen.

To me, every little piece of paper – be it the corner of a magazine, a drink coaster, a sticky-note or even a tissue – is a canvas waiting to be worked with.

Anna Maria Kiosse
Kleine kaartjes uit de Flow special vol Paper goodies. Met illustraties van Sandra Sier.
Kleine kaartjes met illustraties van Sandra Sier

Ik snijd de scheurrandjes er altijd af. Daar worden de kaartjes en het briefpapier nog een beetje mooier van. Bovendien is het een fijne offline bezigheid.

I love paper. I love stationery, particularly cards. My friends will confirm I love sending post; it’s such a nice way to let someone know you’re thinking about them.

Clare Owen
Blik vol mini kaartjes met bovenop de kleine kaartjes die je in de tiende editie van het Flow Boom for Paper Lovers vindt.
Verschillende kleine kaartjes uit het boek

De kleine kaartjes bewaar ik in een blik, niet in het boek zelf. Hoe doe jij dat?

Briefpapier en enveloppen

Grote, stevige envelop en envelopjes die je zelf kunt vouwen met dessin van Yelena Bryksenkova.
Enveloppen met dessin van Yelena Bryksenkova

Ook dit jaar zit Flow Book for Paper Lovers vol velletjes briefpapier met speciaal daarvoor ontworpen illustraties en dessins. Met lijntjes om te schrijven, maar ook met kniplijntjes om er een envelop van te maken.

Briefpapier met illustratie van Sandra Sier uit het Flow Book for Paper Lovers. De bloemsticker op de envelop komt ook uit deze special van Flow Magazine en is ontworpen door Chloe Welch.
Briefpapier met illustraties van Sandra Sier

In kringloopwinkels en op rommelmarkten zoek ik altijd naar mooie magazines. Flow is favoriet door de vele mooie afbeeldingen op verschillende soorten papier. Van tabbladen en posters van dikker papier maak ik graag enveloppen. Daar past het briefpapier uit de specials mooi bij!

Tip: Dik papier laat zich moeilijk vouwen. Daarom gebruik ik een speciaal pennetje om vouwen te maken. Ik vertel erover in dit blogje.

Posters

Miniposter met mooie letters van Anna Maria Kiosse.
Miniposter met mooie letters van Anna Maria Kiosse

De mini-posters uit het boek kun je natuurlijk in je eigen huis ophangen, maar heb je er weleens aan gedacht om er een op te hangen op een (openbare) plek waar hij zichtbaar is voor anderen?

‘To-do-tear-off flyer’ met mooie letters van Laura Buchanan uit de tiende editie van Flow Book for Paper Lovers.
‘To-do-tear-off flyer’ met mooie letters van Laura Buchanan

Nog niet zo lang geleden verbleef ik bijna een maand lang in een andere stad omdat mijn geliefde daar in het ziekenhuis lag. Momenten dat ik niet bij hem was, wandelde ik in de omgeving. Ik werd geraakt door metershoge stokrozen in voortuinen, katten die geaaid wilden worden, koffietentjes waar ik me fijn voelde én street art. In die tijd zijn sommige stickers, kunstwerken op muren, flyers en posters echt van grote betekenis geweest. Alsof iemand wist dat ik die woorden nodig had en ze voor mij had achtergelaten.

Stickers

Verschillende pagina’s met stickers uit Flow Book for Paper Lovers 10.
Verschillende stickers van verschillende ontwerpers

’Paper lends itself to a plethora of possibilities,’ antwoordt Rebecca Zwanzig op de vraag wat papier voor haar betekent. Dat geldt zeker ook voor mooie stickers!

Briefpapier met bijpassende stickers uit Flow Book for Paper Lovers 10, met illustraties van Clare Owen.
Briefpapier met bijpassende stickers van Clare Owen

Cadeaupapier

Grote vellen dubbelzijdig  bedrukt cadeaupapier uit Flow Book for Paper Lovers 10. Handlettering op tekst wolkje door Anna Maria Kiosse.
Grote vellen dubbelzijdig cadeaupapier

In het boek vind je niet alleen kleurrijke pagina’s, maar ook een heerlijk stapeltje grote vellen cadeaupapier die aan beide kanten bedrukt zijn.

’Papier is als een warme deken voor de geest,’ vertelt een van illustratoren in dit Book for Paper Lovers. Ze kon het niet mooier zeggen.

Caroline, Managing editor Book for Paper Lovers
De achterkant van de grote vellen dubbelzijdig cadeaupapier uit Flow Book for Paper Lovers 10. Handlettering op het tekstwolkje door Anna Maria Kiosse.
Ook de achterzijde van de grote vellen cadeaupapier is bedrukt

Nieuwsgierig naar wat andere papierliefhebbers maken met deze Flow specials? Volg #flowbookforpaperlovers op Instagram en deel daar ook jouw creaties.

Gekleurd papier uit Flow Book for Paper Lovers 10, met tekst van Julia Gorodecky.

Op zoek naar een papiertje in die ene speciale kleur? Wat dacht je van ’that beloved faded jacket denim’ of ’the serenity of a forest walk green’? Deze gekleurde pagina’s zijn een van terugkerende onderdelen in een nieuw jasje.

Cadeaulabels

Cadeaulabels met illustraties van Louise Lockhart.
Cadeaulabels met illustraties van Louise Lockhart

Louise Lockhart werd geïnspireerd door Mexicaanse volkskunst en de tinnen milagro handen. Zij maakte deze cadeaulabels in de vorm van een hand. Met zo’n bijzonder label aan een cadeautje kun je benadrukken dat het iets is dat je vanuit je hart geeft.

The word Milagro in Spanish means “miracle” or “surprise” and people in the past and present use them as symbols to wish others good luck, good health, and hope for the future.

New Mexico Historic Sites
Een doos vol labels die Nienke door de jaren heen heeft verzameld. Bovenop liggen Cadeaulabels uit Flow for Paper Lovers 10, met illustraties van Louise Lockhart.
Doos vol cadeaulabels

The heart in the hand (another common image in Mexico) is a traditional folk art motif, associated with the Shakers, the Amish, and the Pennsylvania Dutch.  It is widely considered to symbolize charity, or to mean something is “from the heart”. Others consider it to represent friendship, love and truth.

Zinnia Folk Arts
Cadeaulabels en langwerpige enveloppen met bijpassende kaarten uit Flow Book for Paper Lovers 10.
Meer cadeaulabels en ander moois uit het papierboek

Kalender

Kalender met illustratie van María Luque.
Kalender met illustraties van María Luque

Op de foto hierboven zie je een van de pagina’s die samen een kalender vormen. Met iedere maand een andere kleurrijke illustratie van María Luque. En er zit niet alleen een kalender, maar ook nog een uitvouwbare jaarplanner in het boek.

Extra’s

Een van de extra’s in Flow Book for Paper Lovers 10: een vaas met een bloem. Illustratie door Alina Tang.

Vaas met bloem, ontworpen door Alina Tang.

In het boek zit niet alleen mooi papier met een scheurrandje, maar ook een paar bijzondere extra’s. Op de foto hierboven zie je zo’n extra: een papieren vaas en bloem. Alina Tang maakte er ook een bijpassende envelop voor, zodat je dit bloemetje kunt versturen.

I love giving and receiving flowers, but sadly they always wilt. So I made a paper flower that will last a long time and can also be used as a greeting card.

Alina Tang
Een schriftje in de vorm van een hand en bijpassende cadeaulabels. Illustraties door Louise Lockhart.
Schriftje en cadeaulabels met illustratie van Louise Lockhart

Omdat de handjes met hart zo’n mooie symbolische betekenis hebben, was ik blij verrast om ook nog een handvormig schriftje te ontdekken.

Een schriftje in dezelfde stijl als de kaft van Flow Book for Paper Lovers 10. Geïllustreerd door Rebecca Zwanzig.
Schriftje met illustratie van Rebecca Zwanzig

De kaft van dit schriftje is door dezelfde ontwerper gemaakt als de cover van het Flow Book for Paper Lovers. Dat het voor en door papierliefhebbers is gemaakt, zie je aan de inhoud: gekleurde pagina’s, lijntjes, ruitjes én stipjes.

Pasfotostrookje met illustraties van Deborah van der Schaaf.
Pasfotostrookje met illustraties van Deborah van der Schaaf

Op de foto hierboven zie je een van de pasfotostrookjes uit het boek. De illustraties op de ’fotootjes’ zijn gemaakt door Deborah van der Schaaf. Het strookje ligt op een polaroidkaartje dat ik maakte, geïnspireerd door polaroidkaartjes uit Flow Vakantiespecial 2022. Daarvoor gebruik ik wit karton van 9 centimeter breed en 10,5 centimeter lang en knip ik plaatjes uit tijdschriften van 8 centimeter breed en 7,5 centimeter lang. Toen ik de pasfotostrookjes in het Flow Book for Paper Lovers zag, werd ik enthousiast en dacht: dat kan ik ook! En heb vanaf nu een leuke bestemming voor restjes karton en kleine plaatjes.

Tip: Om zelf pasfotostrookjes te maken, heb je wit karton nodig van 19 centimeter lang en 4 centimeter breed. Daar plak je vier ’fotootjes’ op van 4,2 centimeter lang en 3,2 centimeter breed.

Een fiets met beweegbare wielen, een bijdrage van Maisy Summer.
Fiets met beweegbare wielen van Maisy Summer

Helemaal achterin het boek vind je deze fiets met beweegbare wielen, met illustratie van Maisy Summer. Grappig detail: op de sjaal staat ’Help the planet, ride a bike’ geschreven.

It’s a real thrill to take my illustrations off the page and turn them into moving objects.

Maisy Summer
Huis met luikjes door Lotte Dirks.
Huis met luikjes door Lotte Dirks

Wat is er veel te ontdekken! En dan heb ik je nog niet eens alles laten zien! Met meer dan 250 pagina’s aan papieren moois biedt het oneindig veel mogelijkheden en offline momentjes.

Paper Love

Had je toevallig al van School of Flow gehoord? Vanaf begin november kun je daar de online training Paper Love volgen. Erika Harberts en Lisa Manuels bedachten samen acht projecten om met het papier uit het Flow Book for Paper Lovers aan de slag te gaan. Lees meer over deze cursus en andere gloednieuwe Flow-traingen op de website van School of Flow.

Flow Book for Paper Lovers in het echt bewonderen?

In het voorwoord zegt Caroline: ‘Omdat je alleen al van het doorbladeren van een stapel verse papiertjes blij kunt worden.’ Ik hoop dat je via mijn foto’s mee hebt kunnen genieten. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar. Je kunt het bewonderen in winkels en kopen voor € 23,95, ook online.

Lieve groet,

Nienke