Vandaag wil ik graag een simpele tip met jullie delen! Als je aan postcrossing doet, heb je vast een heleboel kaarten uit het buitenland met de meest prachtige buitenlandse postzegels. Of misschien krijg je regelmatig ansichtkaartjes van bekenden die op vakantie zijn. Die postzegels zijn geweldig om weer te gebruiken voor post, maar dan moet je ze wel van de kaarten af halen.
Met een beetje geduld en wat simpele stappen is dat zo voor elkaar! Zet om te beginnen een ketel water op het vuur totdat het water kookt. Als je zoals ik geen ketel hebt, kun je ook prima een pannetje gebruiken. Leg dan de deksel zo op het pannetje dat er uit een kiertje stoom komt. Hou je kaartje vervolgens in de stoom.
Let hierbij wel op dat je je hand niet in de stoom houdt, want dat is érg heet! Hou de kaart rechtop zodat de stoom langs de postzegel komt die je los wilt weken. Als het water goed kookt, hoeft dit niet heel lang. Als de postzegel een beetje nattig aan voelt, dan kun je al proberen of deze er makkelijk af komt. Probeer dit voorzichtig bij een hoekje. De postzegel moet er zó af komen, zo niet dan moet je hem nog wat langer in de stoom houden. Het verschilt per papiersoort hoe lang het nodig is, van glad papier komt de postzegel sneller los dan van ruw papier. En een ouderwetse likzegel laat ook weer iets sneller los dan de stickerzegels.
Haal de postzegel voorzichtig van de kaart, zodra hij makkelijk los komt. Laat de postzegel vervolgens goed drogen. Door de stoom en doordat hij vast heeft gezeten, zal hij wat krom trekken. Dit is makkelijk opgelost door de losgeweekte zegels een tijdje in een zwaar en dik boek te bewaren. Leg ze wel tussen twee velletjes papier in, voor het geval ze toch nog een beetje gaan plakken (anders beschadigd je boek misschien!).
Het is wel een karweitje wat tijd en geduld kost, omdat je de postzegels één voor één moet losweken. Maar als je dat dan hebt gedaan, heb je wel een prachtige stapel postzegels die je weer kunt gebruiken om post mee te maken en versieren!
Zo hebben we al eens laten zien hoe je zelf briefpapier kunt maken, daar zijn deze losse postzegels ook heel erg geschikt voor. Of versier er briefpapier, kaartjes, labels of enveloppen mee. Of stuur een stapeltje mee als brievenbuscadeautje!
Voor dit blogje ook een bedankje aan mijn moeder voor het samen uitvogelen hoe dit het makkelijkst ging en het handmodel spelen 😉
Heb jij nog leuke knutseltips met postzegels?
Liefs,
Kim
Anne Copier said:
Ik heb laatst een heleboel postzegeld geweekt door het stukje papier gewoon 30-60 minuten in / op lauw water te leggen. Dan laten ze vanzelf los. Gewoon allemaal tegelijk, haha. Maar dat is misschien een minder nauwkeurige methode en daarbij beschadig je de kaart / envelop, en dat wil je niet altijd. (ik had gewoon een zakje oude ongeweekte postzegels gekocht, dus bij mij zat er geen post meer aan vast)
Ik gebruik ze meestal gewoon als versiering op mapjes, enveloppen of labels.
Postfabriek said:
Ah ja, ik heb op de rommelmarkt laatst ook een hele stapel gekocht.. Daar is dat wel een goede oplossing voor! Maar bij de postcrossing kaarten wil ik de kaarten zelf inderdaad ook nog hergebruiken, dus die zullen toch één voor één moeten 😉 Toch bedankt voor de tip!
Celine said:
Hoi! Hoe bedoel je hergebruiken? Wat doe je dan met je kaarten:-) Ben wel benieuwd!
Celine said:
Ik bedoel de kaarten die je van postcrossing ontvangt.
Celine said:
O dat is niet slim. Ik dacht dat ik de postcrossing post was, maar dit ging over de postzegels. Niet heel handig. haha
Robert Sweijd said:
Mijn collectie oude zegels is naar de vaan, veronderstel ik want ze kleven allen min of meer aan elkaar. De series waren in het verleden trapsgewijs aan elkaar in de de zegelhouder geschoven. Vochtigheid heeft ze aan elkaar gekoekt…
Is er een middel om ze weer goed te krijgen zonder de lijmlaag te beschadigen?
Lijkt me praktisch onmogelijk.
Wat raadt U aan.
Luc said:
Ik heb een aantal oude postzegels in mijn verzameling met vlekken die zelfs aan de voorkant zijn doorgedrongen a.g.v. oude plakkers. Weet iemand een methode om die vlekken te verwijderen?
postfabriek said:
Goedemorgen Luc, ik ben bang dat er geen manier is om die vlekken te verwijderen zonder daarmee de postzegel te beschadigen. Er bestaat vlekkenzeep, ledental, misschien als je hier een sopje van maakt en de postzegels er in laat weken… Maar ik ben bang dat de postzegels te kwetsbaar zijn.
Renée said:
Maar gestempelde postzegels kun je toch niet opnieuw gebruiken om post mee te versturen? Bovendien zijn het nu vaak stickers.
postfabriek said:
Beste Renée,
Gestempelde postzegels kun je inderdaad niet opnieuw gebruiken, dat is ook niet ons doel. Wij gebruiken zelf de losgeweekte postzegels om weer nieuwe post mee te maken, we versieren er bijvoorbeeld kaartjes mee of gebruiken ze als extra versiering naast een geldige postzegel. Vooral met de kleurrijke zegels van over de hele wereld, of de oude Nederlandse zegels, kan dit er heel leuk uit zien.
De moderne stickers postzegels zijn wat lastiger los te weken, maar ook daar kan het mee! Daarbij is het vooral onhandige bij de sporadisch ongestempelde postzegel, die kun je dan wel opnieuw gebruiken.
Groetjes,
Kim
niels said:
handig
niels said:
wat handig
Georges said:
Hou me op de hoogte a.u.b. over het verzamelen van oude postzegels (gestempeld)