Tags

, , , , , , , , , ,

 

vintage kaarten van Dana

vintage kaarten van oude boekjes

Toen we deze geweldige vintage kaarten van onze postvriendin Dana zagen, waren we alle drie meteen super enthousiast! Wat een geweldig origineel idee! Je kon eerder al de Polaroid kaartjes en kaartjes a la Dana in onze fabriek bewonderen. En vandaag laat Dana zien hoe ze de kaft van oude boekjes omtovert tot vintage ansichtkaarten!

Vintage kaarten van Dana

oude pocketboekjes

oude pocketboekjes

Je kent ze wel… Die oude pocketboekjes met té foute kaften en nóg foutere titels! Heerlijk vind ik ze. Ik heb er dan zelf ook nog een flinke stapel van liggen. Allemaal boekjes die ik als klein meisje ooit eens op mijn oma’s zolder vond en in de zomer las. De geur, de verhalen… Ze namen mij mee naar onbekende plekken. Deze boekjes blijven onaangeroerd omdat daar nou eenmaal sentimentele waarde aan zit. Maar de boekjes die ik dan koop voor €0,35 bij de kringloop…. Dat worden allemaal kaarten!!

posticks

posticks

Bij het maken van deze Vintage kaarten maak ik gebruik van de ‘Postick’ van Tatjana Buisson. Hier te bestellen: http://tatjanabuisson.com/products/postick-diy-postcard-labels-pack-of-20. Ik bestel altijd een set van 50 zodat ik even vooruit kan. Wat zo handig aan deze ‘Postick’ is, is dat het een grote sticker is die je overal op kan plakken waarmee je in principe alles tot een kaart kan omtoveren. De sticker heeft de dikte van een normale sticker, dus een stevigere voorkant is wel aan te raden.

Edit: Tegenwoordig is er een soortgelijke sticker te koop bij MeerLeuks.nl. Deze stickers zijn iets dunner maar koop je al voor €0,19 per stuk en ze zijn ook nog eens los te koop.

benodigdheden vintage kaarten

Benodigdheden

Verder heb je een liniaal, potlood en schaar nodig. Ik gebruik ook een hoekjespons voor een meer passende afronding.

Aan de slag

vintage kaarten aan de slag

Zoek het boekje uit waarvan je een kaart wilt maken en scheur daarvan de kaft af. Dan ga je kijken hoe je je kaart wilt hebben. Zelf gebruik ik het stickervel van de ‘Postick’ voor de juiste uitsnede.

omtrekken vintage kaarten

Van dit boekje kan de titel makkelijk mee genomen worden op de kaart omdat er niet zo veel van het plaatje van de kaft weg valt. Soms neemt het plaatje meer plaats in en valt de titel deels weg. Dit geeft overigens ook een heel leuk effect.

knippen

postick plakken

Heb je de juiste uitsnede dan kan je de kaart uitknippen en de ‘Postick’ op de achterkant plakken. Je ziet hier op de foto al dat de kaft op de achterkant ook nog plaatjes heeft staan. Dat geeft een leuk Old-versus-New effect doordat de ‘Postick’ iets kleiner dan de kaart zelf is doordat ik het formaat van het stickervel heb aangehouden.

postick op kaft

hoekjespons

Ik maak de hoekjes van de kaart rond, omdat ik dat meer vind passen bij de Vintage look. Je kan de hoekjes uiteraard ook vierkant houden of een andere vorm hoekpons gebruiken.

ronde hoekjes

En je kaart is klaar!

kaartklaar

Kijk wat een leuk effect met het extra randje op de achterkant en de ronde hoekjes die ook weer terug komen in de ‘Postick’.

vergeethetverleden

En voordat je het weet heb je een heleboel originele kaarten erbij, voor ieder wat wils!

win-actie

alle vintage kaarten

Ik geef een set van 4 van deze Vintage kaarten weg. Zou jij deze set willen winnen? Laat hieronder dan een reactie achter waarom. De winnaar wordt op donderdag 5 mei bekend gemaakt.

Deze win-actie is gesloten! Dana heeft de kaarten inmiddels naar Cindy Jans gestuurd!

Hopelijk zijn jullie weer geïnspireerd om op een andere manier een kaart te maken.

Liefs,

Dana

Wat fijn dat je deze leuke tip met onze lezers wilde delen, lieve Dana! In het blogje over de vrijmarkt van 2016 kan je zien dat Ruchama al een stapel oude boekjes kocht om deze leuke kaartjes zelf te maken. En ik kan bijna niet wachten tot ik weer naar de kringloopwinkel kan! Krijg jij ook postkriebels van dit blogje? We vinden het ontzettend leuk als je de foto’s van je zelfgemaakte vintage kaarten met ons deelt. Als je er een foto van plaatst op Instagram met de hashtag #postfabriek, is je post tussen die kleine fotootjes aan de rechterkant van de website te zien.

Heel veel postplezier!

Lieve groetjes,

Nienke