Tags
Een paar weken geleden hoorde ik van het bestaan van Slowly: een app die is gemaakt voor mensen die verlangen naar zinvolle gesprekken in een tijd van instant messaging. Met Slowly ontmoet je penvrienden via je smartphone. De makers van deze app hopen mensen over de hele wereld met elkaar te verbinden in een langzamer tempo. Dat klonk als muziek in mijn oren! Ik installeerde de app en ging op onderzoek uit.
Laten we beginnen!
Je kan Slowly gratis downloaden in de App Store of via Google Play. Je kiest een gebruikersnaam, ontwerpt een avatar en maakt een profiel aan. Op je profiel is te zien wanneer je verjaardag is, hoe oud je bent en wat je sterrenbeeld is. En of je mannelijk, vrouwelijk of non-binair bent, in welk land je woont en wat je interesses zijn. Ook kan je je matchingvoorkeuren beheren. Je kan aangeven met wie je in contact wil komen: het geslacht en de leeftijdsomvang. En hoe je met iemand in contact wil komen: of je nieuwe vrienden en/of een automatische match accepteert. Ook kan je mensen uit bepaalde regio’s en onderwerpen uitsluiten. Heb je alles ingevuld? Dan kan je aan de slag!
Op zoek naar penvrienden
Als je klaar bent om een nieuwe penvriend te ontmoeten, kan je kiezen voor een automatische match of handmatig op zoek. De optie voor automatische match doet me een beetje aan Postcrossing denken. Dat is een postproject waarbij je met mensen over de hele wereld ansichtkaarten kunt uitwisselen. Je drukt op een knop en krijgt iemand ergens op de wereld toegewezen. Het voordeel van Slowly is dat dit op basis van je gemeenschappelijke interesses en talen gaat en dat je je brieven in een digitale brievenbus ontvangt. Als je het te spannend vindt om je adres aan een vreemde te geven, is dit wel een hele fijne manier om nieuwe penvrienden te ontmoeten en te leren kennen.
Als je handmatig op zoek gaat naar penvrienden, krijg je een overzicht van verschillende matches. Dan zie je verschillende avatars met een gebruikersnaam, het land waar iemand woont en welke talen iemand spreekt. Als je doorklikt naar een profiel vind je meer informatie: verjaardag, leeftijd, sterrenbeeld, geslacht, hoeveel kilometer die persoon bij jou vandaan woont, hoe lang het duurt voordat een brief aankomt, wanneer iemand voor het laatst online is geweest, de verstuurd/ontvangen ratio, interesses en gemeenschappelijke onderwerpen. Als je geluk hebt, heeft iemand ook nog een stukje over zichzelf geschreven. Heb je iemand gevonden die jij graag een brief zou willen sturen? Dan kan je een vriendenverzoek en een brief sturen.
Ook heb je een eigen code, een zogenoemde Slowly ID. Die vind je in je profiel. Als jij dat toestaat, kunnen anderen je via die code als vriend toevoegen.
Brieven sturen via Slowly
De afbeelding die je hierboven ziet, vond ik op de website van Slowly. Op deze afbeelding zie je hoe de Engelstalige app eruitziet. Helemaal links zie je een postvak met recent ontvangen brieven. Als je op een brief in dit postvak klikt, opent de brief en kan je hem lezen. Zo’n brief ziet er ongeveer uit als je in het midden van de afbeelding ziet. Het is een digitaal bericht met een postzegel. Als je een brief aan iemand schrijft, kan je zelf een postzegel kiezen. In de app kan je de postzegels ook verzamelen en aanschaffen in een postzegelwinkel. Ook is er een mogelijkheid om elkaar foto’s te sturen. Dit kan alleen als je penvriend dat ook wil en je kan slechts een beperkt aantal foto’s per dag sturen, zodat je selectief blijft.
Wat maakt Slowly speciaal?
Slowly is anders dan andere netwerk- en datingapps. Het gaat slow: voor het afleveren van brieven is tijd nodig. Hoe verder weg je penvriend woont, hoe langer het duurt. Dat is ook de magie van echte post: de tijd nemen.
Waarom zou je door antwoorden heen snellen? Maak je brief het wachten waard!
Maar Slowly onderscheid zich ook door te kiezen voor een avatar in plaats van een profielfoto. De makers zijn van mening dat de kwaliteit van je vriendschappen niet afhangt van je looks, maar van je gemeenschappelijke interesses, talen en hoe je je zelf beschrijft. Wist je trouwens dat de vriendschap tussen Ruchama, Kim en mij op papier begon? We deelden jarenlang de grote en kleine gebeurtenissen uit onze levens zonder elkaar ooit ontmoet te hebben of te weten hoe de ander eruit zag. Dat heeft echt iets magisch!
Mijn ervaring
Voor onze adventskalender in 2019 schreef ik twee blogs over contact met vreemden. In het ene blog vertelde ik over een ontmoeting in de trein die een onverwachte draai aan mijn dag gaf. In het andere blog vertelde ik dat ik meer open ben gaan staan voor de verhalen van vreemden en waarom. Ik zie Slowly dan ook als een prachtige, laagdrempelige manier om vreemden te ontmoeten en verhalen te verzamelen. En hoe geweldig is het dat al die vreemden brieven willen schrijven! Het zijn misschien geen echte, handgeschreven brieven op knisperend papier en ik moet toegeven dat die mijn voorkeur hebben. Maar toch hebben dit soort digitale brieven ook voordelen. Het voelt bijvoorbeeld vrijblijvender en veiliger om mensen via zo’n online platform te ontmoeten, voordat je (te) persoonlijke informatie deelt. Bovendien is het gratis! Je kan brieven naar de andere kant van de wereld sturen zonder je druk te maken over de portokosten.
Zelf aan de slag met Slowly?
Ben je na het lezen van dit blog enthousiast en wil je het zelf proberen? Misschien is het goed om de huisregels nog even te lezen. Die vind je rechtsboven in het scherm waar je nieuwe vrienden kan gaan ontmoeten. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd om geen contactinformatie te delen in je eerste brief.
En heb je stilgestaan bij jouw verwachtingen en wensen? Sta je overal voor open en laat je je graag verrassen? Zijn er onderwerpen waar je wel of niet over wil schrijven? Waar ben je naar op zoek? Zo ben ik bijvoorbeeld niet specifiek op zoek naar vaste penvrienden en zie Slowly vooral als een prachtige mogelijkheid om ontmoetingen met vreemden te hebben. Maar misschien hoop jij juist wel op een hechte briefvriendschap! Dat kan je allemaal aangeven in je profiel. Op onze website vind je een pagina waar we de meest gestelde vragen en de antwoorden op een rijtje hebben gezet. Een van die vragen gaat over wat je kan doen als het niet klikt of je moet of wil stoppen met schrijven. Brieven schrijven is immers het allerleukst als het niet als een verplichting voelt!
Had jij al eens van Slowly gehoord? Wat zijn jouw ervaringen met deze app? Of wil je iets anders delen? Ik zie het graag in een reactie onder deze blog!
Lieve groeten,
Nienke
Anne said:
Hey lieve Nienke!
Wat leuk, ik ga er zeker naar kijken!
Haha ik heb wel behoefte aan diepere en zinvollere gesprekken, maar zelf kraam ik vandaag een hoop gelul uit… blaat blaat blaat.. 🐑
Blaat het niet dan schaapt het niet.
En ja dat wist ik dat jij, Ruchama en Kim elkaar zo hebben leren kennen.
En dat Ruchama in t begin schrok van jouw stijl. Vol printjes. 😃
Nou. Ik ga weer wandelen met Brasa!!
Kusjes Anne 💚
postfabriek said:
Hee Ploenk! Ben benieuwd wat jij van Slowly vindt! Leuk dat je ernaar gaat kijken! Liefs voor jou en Brasa!
José said:
Ik had nog nooit van Slowly gehoord en moet bekennen, dat het me niet erg aanspreekt; ik vind het toch te veel lijken op gewoon emailen, als het alles digitaal gaat, ook al is er in dit geval dan niet die tijdsdruk. Wat ik vooral jammer vind aan digitaal schrijven, is het gemak waarmee je alles weer kunt wissen, zodat je nauwelijks na hoeft te denken bij wat je schrijft ( aanpassen gaat immers heel makkelijk ? ).
Neemt niet weg, dat ik erg nieuwsgierig ben naar hoe jij Slowly uiteindelijk zult ervaren en ik hoop dan ook, dat je over een tijdje een vervolgblog gaat schrijven…
postfabriek said:
Dankjewel voor je reactie, José. Handgeschreven brieven hebben zeker ook mijn voorkeur. Ik heb bij de brieven die ik via Slowly uitwisselde het papier als drager van een boodschap dan ook om heel veel verschillende redenen gemist. En tóch ben ik enthousiast over de app.
Het blog over mijn liefde voor brieven ( http://www.postfabriek.nl/2019/09/11/liefde-voor-brieven/ ) begon bij een gesprek over het verschil tussen e-mail en échte brieven. Tijdens dat gesprek voelde ik dat mijn liefde voor post nog groter was geworden, maar de woorden die ik ervoor had voelden als een jas die te klein was geworden. Juist de wrijving die er was ontstaan, maakte dat ik dat wilde uitzoeken. Een paar weken geleden kwam Slowly op mijn pad en er gebeurde ongeveer hetzelfde. Ik heb de app vanuit nieuwsgierigheid geïnstalleerd. De makers hebben echt geprobeerd de beleving van een correspondentie in een app te stoppen en dat wilde ik graag zelf ervaren. Moet zeggen dat de eerste brief die ik kreeg een teleurstelling was. Maar er volgden verrassend mooie brieven. Slowly kan de beleving van een echte, papieren, handgeschreven brief zeker niet vervangen. En ik ben dat soort brieven nóg meer gaan waarderen door deze app, haha! Tóch heeft Slowly iets waardoor ik deze ervaring zelf niet had willen missen. En dát is te vergelijken met een ontmoeting met een vreemde die indruk maakt. Via Slowly heb ik mensen ontmoet die mijn wereld echt groter hebben gemaakt. Zij veroorzaakten prachtige onderbrekingen in het voorspelbare verhaal van mijn dagelijkse leven. Zij kenden ook de magie van de brief, maar de verbinding was nooit tot stand gekomen zonder Slowly.
Liefs,
Nienke
anke said:
wat mooi klinkt dat zeg. ik ben nu wellicht in dit leven te lui ervoor. maar vanuit de behoefte aan meer en dieper contact zou het zeker de moeite waard zijn en ga ik dat woord Slower onthouden. fijne gesprekken zijn zo belangrijk. het maakt op een heerlijke manier hongerig….ik mis ze . nieuwe onderwerpen, geprikkeld worden, snuffelen in andere werelden…. vind het prachtig dat je dit vertelde en het zal veel mensen wat supermoois brengen. dankjewel.
postfabriek said:
Soms is lezen over mooie manieren om meer en dieper contact te hebben al inspirerend genoeg. Of kan alleen al een woord (Slowly/Slower) je anders laten kijken. Omdat jij het woord ‘hongerig’ gebruikt, denk ik aan het woord ‘Soulfood’. Sommige gesprekken kunnen je echt voeden of vullen en je wereld groter maken. Zoveel mensen met zoveel prikkelende verhalen… je hoeft niet fysiek te reizen om over andere werelden te leren. Fijne gesprekken hebben die magie ook in zich.
Remco said:
Ken Slowly inderdaad en het is een heerlijke app om in het weekend echt voor te gaan zitten.
‘Ouderwets’ een brief schrijven, hem even opslaan, nog een keertje naar kijken, nog wat bijschrijven en dan opsturen.
postfabriek said:
Het Slowly gevoel heerlijk beschreven, Remco. Dankjewel! Niet even snel tussendoor, maar iets om echt voor te gaan zitten… mooi!