Tags

, , ,

Botanische post in wording

Dit is al het vierde deel van mijn blogjesreeks over botanische post! Het begon allemaal met postzegels met afbeeldingen van planten en bomen uit botanische tuinen in Nederland. Die brachten zoveel inspiratie dat ik er meerdere botanische poststukken bij maakte én meerdere blogs over schreef. Voor het poststuk dat ik in dit blog laat zien, gebruik ik materiaal dat je in deel 2 ook al hebt gezien. Toen beplakte ik een doosje met een mooie pagina uit Happinez nr. 8 van 2012. De envelop en de kaart voor dit poststuk maakte ik van pagina’s uit diezelfde Happinez. En toch is deze post weer heel anders. Kijk je mee?

In Happinez nummer 8 van 2012 zit een artikel met meerdere pagina vullende foto’s die perfect bij het botanische thema passen. Van twee pagina’s maakte ik een envelop op deze manier. Van een andere pagina en kraft papier van Boekenvoordeel maakte ik een dubbele kaart. Ik heb meerdere exemplaren van deze Happinez. Toevallig vond ik ze kort na elkaar in de kringloopwinkel. Als ik een Happinez of Flow zie liggen, neem ik ze bijna altijd mee. Ook als ik diezelfde nummers al heb. Dat ik dan dubbele afbeeldingen heb, vind ik helemaal niet erg. Door dezelfde afbeeldingen net iets anders toe te passen, maak ik er toch unieke poststukken van. Of ik gebruik dubbele afbeeldingen voor 3D-post!

Sluitzegels

Bijpassende sluitsticker van plaatjes uit een tijdschrift

In mijn plaatjesbak vond ik een afbeelding van plantenlabels. Met een klein schaartje heb ik de afbeelding uitgeknipt en aan de klep van de envelop geplakt. Als ik dit poststuk verzendklaar maak, plak ik met dit plaatje de envelop dicht.

Envelop én cadeauzakje met bijpassende sluitzegel

In een tuinmagazine vond ik nog een afbeelding van een plantenlabel. Zo kon ik ook voor het kleine cadeauzakje een bijpassende sluitzegel maken.

Bijzonder briefpapier

Briefpapier met bloemblaadjes

Mijn vriendin Lonneke vond ooit eens een notebook met wel heel bijzonder papier bij de kringloop. In het handgeschepte papier zitten bloembladen verwerkt. Ze deelde het papier met mij om als briefpapier te gebruiken. Dat past natuurlijk perfect bij een botanisch poststuk! Bij Hobbypapervillage vond ik soortgelijk papier met blaadjes of verschillende bloemen. Of wat dacht je van groeipapier? In groeipapier zitten zaadjes verwerkt. Na het lezen van de brief kan je het papier planten en groeien er bloemen uit. Net als bij de kaartjes van niko niko.

Label

Memory-kaartje wordt label

De brief op het bloemenpapier heb ik samengebonden met een strook papier en in de dubbele kaart geschoven. De kaart heb ik dichtgebonden met een stuk touw en een memory kaart eraan als label.

Gaatjes maken met een gaatjestang

Veel memory- of dominokaartjes zijn te dik voor mijn perforator. Daarvoor gebruik ik de oude gaatjestang van mijn vader.

Verschillende onderdelen vormen samen een botanisch poststuk

Een paar weken geleden had ik een kennismakingsgesprek en vertelde ik natuurlijk ook iets over mijn passie: post. Ik vertelde over materialen, met post-ogen kijken, bundeltjes aandacht en de aandachtige manier van bezig zijn. De dame tegenover me herkende de liefde voor post vertelde vol trots over de kerstkaarten van haar zus. Haar zus stopte ook zoveel aandacht in haar kerstkaarten en verraste haar dierbaren ieder jaar weer met unieke, handgemaakte kaarten. Die kaarten had ze daarom ook speciaal bewaard. En ze vroeg me of ik niet bang was dat de ontvangers mijn post zouden weggooien. ‘Dan is al je werk voor niets geweest!’ Ik dacht terug aan het gesprek terwijl ik dit poststuk maakte. Want natuurlijk kies ik zorgvuldig uit aan wie ik mijn poststukken stuur. Maar het is het hele proces dat post maken zo mooi maakt. Niet alleen het eindresultaat is van belang. Eigenlijk zie ik het als een tastbare vorm van het uiten van waardering en liefde die ik voor iemand voel. Ik denk daarbij ook terug aan de jaren dat ik in een cadeauwinkel werkte. In deel 2 van mijn blogjesreeks over schrijven vertel ik hoe ik soms een glimp opving van klanten die in de winkel een kaartje schreven. De ene keer zag ik iemand gauw een naam erop krabbelen en bij een cadeautje steken. De andere keer zag ik iemand aandachtig woorden kiezen. Soms wat geëmotioneerd, soms vol voorpret. Alle keren bedacht ik me dat die aandacht die je in post steekt ook uitgepakt wordt. Een naam die vluchtig op een kaart gekrabbeld wordt, wordt met diezelfde snelheid gelezen. Maar berichten die met meer aandacht zijn geschreven, mag de ontvanger ook allemaal uitpakken en ontvangen. Daarom probeer ik extra aandacht te stoppen in het verpakken en samenbinden van de verschillende onderdelen van mijn poststuk. Want ik weet dat de voorpret die ik voel, ook door de ontvanger wordt gevoeld. En dat de aandacht die ik in het verpakken stop, door de ontvanger uitgepakt wordt. En dát is voor mij van belang! Post is eigenlijk een tastbare vorm van aandacht schenken en dat voel je!

Stempel

Rozen-stempel

Dit cadeauzakje paste qua kleur zo mooi bij mijn poststuk maar miste nog iets. Een afdruk van mijn rozen-stempel maakte het af. Ruchama nam de stempel eens voor me mee van het Boekenfestijn. Of je deze specifieke stempel nu ergens kan kopen, weet ik niet. Maar als je een mooie stempel zoekt en binnenkort naar Deventer gaat, kan ik je adviseren om naar de Stempelwinkel te bezoeken!

Op de afbeeldingen die ik voor de kaart en de envelop heb gebruikt, zie je niet alleen botanische illustraties, maar ook brieven met een prachtig oud handschrift. Dat liet ik terugkomen door ook een stempel uit de Par Avion set van Cavallini & Co te gebruiken. Daarmee stempelde ik het woord Fragile onder de roos. Cavallini & Co heeft trouwens nog meer prachtige stempelsets. Bijvoorbeeld deze prachtige Flora & Fauna set met o.a. een varen.

En dacht je dat ik nu wel klaar was met botanische post? Dan heb je het mis, haha! Je ziet het volgende deel van deze blogjesreeks binnenkort op de Postfabriek verschijnen. Kom je dan weer kijken?

Lieve groetjes,

Nienke