Tags

, , , , , ,

Bureau in de postkamer van Nienke

Mijn bureau

Regelmatig wordt ons advies gevraagd over het opbergen van post en materiaal. Mijn antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: ga naar een kringloopwinkel, koop blikjes die je mooi vindt en stop je spulletjes erin. Ik verdeel materiaal dat ik voor mijn poststukken gebruik graag over verschillende potjes en blikjes. Zo voelt mijn postkamer als een klein winkeltje vol postschatten. In elk laatje, kastje, potje en blikje valt wel iets te ontdekken. In de blogs over mijn postkamer kreeg je al een rondleiding, maar in dit blog zal ik meer vertellen over het opbergen van poststukken en postschatten. Kijk je mee?

Op mijn bureau

Bovenaan dit blog zie je een foto van mijn bureau. Als je goed kijkt, zie je dat ik er cijfertjes aan toe heb gevoegd. Aan de hand van die cijfertjes neem ik je mee.

 1. Links naast mijn bureau staat een tijdschriftenrek. Daarin bewaar ik tijdschriften die ik gebruik voor mijn poststukken. In dit rek bewaar ik ‘verse exemplaren’. Ik scheur alleen bladzijdes uit die me meteen aanspreken en bewaar de rest voor een ander moment. De sfeer of het onderwerp van de afbeelding die mijn aandacht trekt is per keer verschillend. Ik blader liever een aantal keren door een magazine dan dat ik alle bruikbare afbeeldingen er in één keer uitscheur.
 2. Op het prikbord boven mijn bureau hangt een deel van de kaartjes en ander moois dat ik heb ontvangen. Brieven en complete poststukken hou ik het liefst als pakketje bij elkaar, maar losse kaartjes krijgen meestal een plekje op een van de prikborden in huis.
 3. De post die ik ontvang, bewaar ik eerst in in de servettenhouders op mijn bureau. Zo probeer ik overzicht te houden in het lijstje met mensen die ik iets wil sturen. Ik schrijf met verschillende mensen en pak het laatst ontvangen poststuk erbij als ik iets voor iemand maak.
 4. In dit blik zitten mijn enveloppenmallen.
 5. In dit blik staan een aantal poststukken waar ik nu aan werk. Mijn poststukken noem ik liefkozend bundeltjes aandacht. Verschillende momenten van liefde en aandacht worden samen een geheel. Ik begin bijvoorbeeld met een envelop en zoek daar in stapjes papieren moois bij, zoals bijpassende kaartjes of plaatjes en stickers die ik erop kan plakken.
 6. Deze houten barbapapa’s vond ik op rommelmarkten en via Marktplaats. Ze zijn hol van binnen en bestaan uit twee delen. Eigenlijk zoals je dat wel kent van een Matroesjka set. Alleen zitten er geen kleinere poppetjes in. Ik bewaar er punaises, knijpertjes, paperclips en elastiekjes in.
 7. Naast blikjes gebruik ik ook oude bloempotten om spullen in te bewaren. Een grote bloempot dient als pennenbak.
 8. In dit bloempotje staan nu kleine, zelfgemaakte cadeauzakjes. De zakjes bewaar ik uiteindelijk in een groot blik, maar als ik ze aan het maken ben, zet ik ze rechtop op mijn bureau.
 9. Ik heb niet zo’n grote collectie tapejes als Ruchama. En kan al mijn tape daarom makkelijk kwijt in de glazen potten op mijn bureau.
Blik met poststukken waar ik nu aan werk

Blik met poststukken waar ik nu aan werk

Naast mijn bureau

Naast mijn bureau staat een stellingkast. Hierin staan ook allerlei blikken, dozen en potjes.

 1. Bovenop de kast staan vooral ronde blikken op elkaar gestapeld. Hierin zitten onder andere memory- en dominokaartjes, oude postzegels en kaartjes en labels die je weleens in magazines tegenkomt. Op de plank eronder staan verschillende blikken met o.a. Postcard Label Stickers, postzegels, stoepkrijt, lijmpen en transferfolie van Paper Poetry en mijn favoriete stickers.
 2. Op de kast hang ik inspirerende, postgerelateerde vermeldingen die ik in magazines tegenkom. Ik bevestig ze met magneetjes, zodat ik ze er makkelijk af kan pakken.
 3. Op deze plank staan allerlei (bloem-)potjes met verschillende soorten pennen, stiften en potloden.
 4. Dit soort archiefdozen vind ik ideaal! Er past papier op A4-formaat in. Ik bewaar er bijvoorbeeld wenskaartzakjes en grote stickervellen in.

In één van de kratten onder de kast bewaar ik allerlei verpakkingen met mooie afbeeldingen. Daar maak ik met behulp van mijn labelpons labels van. Ook staan hier bakjes met meerdere etages waarin ik stickers heb gesorteerd. Dit laat Ruchama binnenkort in een ander blog ook zien.

Wat zit er in de blikken?

Wat zit er zoal in de blikken?

Boekenkasten

Deze boekenkasten staan tegenover mijn bureau. Ik lees graag en een deel van mijn boekencollectie bewaar ik in mijn postkamer. De tafeltjes die voor de kast staan, vond ik kort na elkaar in verschillende kringloopwinkels. Ik nam ze eigenlijk mee voor een project waar we ooit mee bezig zijn geweest. Wilde ze uit elkaar schroeven en op zolder bewaren, maar omdat een extra werkblad toch best handig is, staan ze er nog.

 1. In de kaartmolen bewaar ik enkele kaarten. Zo kan ik er zelf nog even van genieten voordat ik ze verstuur. De kaartmolen heb ik van een vriendin gekregen.
 2. Als echte postliefhebber verzamel ik natuurlijk boeken over briefwisselingen en post!
 3. In deze glazen pot bewaar ik een aantal mooi verpakte theezakjes. Hierover kan je meer lezen in het overzichtsblog over bijzondere theezakjes.
 4. In de laatjes van deze kastjes bewaar ik kranten en magazines waar de postfabriek in staat. En in de overige ruimte bewaar ik tijdschriften om in te knippen.

Paarse muur

Tegen de paarse muur staat ook een stellingkast. Vooral deze kast geeft me het winkeltje-gevoel. In de laatjes en de verschillende potten en blikjes zitten allerlei zelfgemaakte papieren postbenodigdheden die ik heb gemaakt van ‘waardeloos materiaal’. Naast de stellingkast staan bewaarbakken van IKEA. Deze bakken zijn makkelijk te stapelen en ze zijn doorzichtig; daardoor kan je de inhoud eenvoudig zien. Omdat mijn poststukken in meerdere stapjes ontstaan, vind ik het fijn dat elk stapje in een andere bak zit. Als ik een paar minuutjes over heb, kan ik zonder er lang naar te zoeken, iets pakken en meenemen naar een andere ruimte of de tuin. Zo vertel ik in het blog over verwerken door maken dat ik graag met mijn handen bezig ben in stressvolle periodes. Op die momenten ga ik graag envelopjes vouwen. Zonder eerst materiaal bij elkaar te hoeven zoeken, pak ik het blik met enveloppenmallen en de bak met uitgescheurde bladzijdes en kan aan de slag. En van de envelopjes die ik op die momenten vouw heb ik ook op een later moment profijt. Als ik ruimte voel om te schrijven, liggen er al zelfgemaakte enveloppen klaar.

 1. In de bovenste bak zitten bladzijdes die ik uit magazines heb gescheurd.
 2. Deze bak met mooie verpakkingen staat klaar om labels van te knippen.
 3. Brieven die ik heb beantwoord, bewaar ik eerst in deze bak. Als deze bak vol is, bundel ik de brieven per afzender en gaan ze in een verhuisdoos die op zolder staat.
 4. Restjes gekleurd karton bewaar ik in deze bak. Ik probeer zoveel mogelijk te gebruiken en zo min mogelijk weg te gooien.
 5. In dit blik zitten sigarenbandjes. In het blogje over verwerken door maken, kan je zien waar ik sigarenbandjes zoal voor gebruik.
 6. Deze blikken kon je een paar jaar geleden bij AH sparen. Ik heb de meeste blikken in kringloopwinkels gevonden. En bewaar er bijvoorbeeld losse lintjes en touwtjes in.
 7. Ook in deze mandjes staan poststukken waar ik aan werk. Links staan grote zelfgemaakte enveloppen waar ik steeds weer iets aan toevoeg tot ze klaar zijn.
 8. Deze ladenkastjes zijn van IKEA, ik heb ze van iemand gekregen. In de laatjes bewaar ik zelfgemaakte enveloppen, cadeauzakjes, labels en ga zo maar door. Bovenop de kastjes liggen platte blikken. In het platte blik aan de linkerkant bewaar ik mijn enveloppenmallen. In de overige twee bewaar ik losse plaatjes.

Onderin de kast staan een aantal typemachines.

Ook in het fruitkistje op wieltjes bewaar ik tijdschriften.

Een laatje vol zelf gevouwen envelopjes

Een laatje vol zelf gevouwen envelopjes

Links zie je de blikken met losse plaatjes. Als ik oude spelletjes koop of krijg, gebruik ik de kaartjes vaak als label en de doosjes gebruik ik weer voor losse plaatjes. Dit soort platte doosjes kan je makkelijk ergens tussen schuiven en nemen weinig ruimte in. En door de plaatjes te sorteren, hoef ik niet elke keer in een grote berg te zoeken naar iets speciaals. Zo vond ik een tijd geleden een stapel tijdschriften voor postzegelverzamelaars. De plaatjes uit deze bladen hebben allemaal hetzelfde thema en gebruik ik veel. Dus die kregen een eigen blikje.

plaatjes voor kaartjes

Plaatjes voor kaartjes

Opbergbakken van IKEA

Opbergbakken van IKEA

Inbouwkast

Ingebouwde kast in mijn postkamer

Inbouwkast

Deze kamer heeft ook inbouwkasten. Helemaal bovenin bewaar ik boeken die ik koop om te verknippen.

In de inbouwkast zitten planken waar ik ook van alles op bewaar. De meeste blikken op deze planken verzamelde ik door de jaren heen. De blikken in de inbouwkast zijn van dezelfde series en kunnen daardoor makkelijke gestapeld worden. De blikken op de bovenste plank zijn van Verkade en de blikken op de planken eronder waren te koop bij Albert Heijn. Omdat de blikken op elkaar lijken, heb ik er labeltjes op gemaakt met een lettertang. Zo kan ik snel vinden wat ik zoek. In deze blikken bewaar ik dit soort zakjes, etikettenstickers die ik als adreslabel gebruik, stempels, inktkussens en feestprulletjes zoals confetti, kaartjes en slingertjes.

Stroken in ontbijtkoekblik

Stroken in ontbijtkoekblik

Wat als je geen postkamer hebt?

De meeste spullen in mijn postkamer zijn tweedehands. Ik heb ze gevonden, gekregen of gekocht in kringloopwinkels. Ik probeer te gebruiken wat ik heb of tegenkom. En hou van recycling en creatieve oplossingen. Ik heb het geluk dat ik er ruimte voor heb. Maar ‘Marloesland’ vroeg: ‘Wat als je geen postkamer hebt? En elke keer je knutselspullen van de eetkamertafel moet opruimen?’ Vooral het opslaan van alle spullen en het samenstellen van het poststuk doe ik in mijn postkamer. Omdat ik de ruimte ervoor heb, kan ik ook een heleboel bewaren. Bij het samenstellen van een poststuk gebruik ik echter niet altijd ál die spullen. Ik pak steeds de dozen, bakken, potjes of blikken die ik bij een bepaalde stap nodig heb. Zo vouw ik bijvoorbeeld het ene moment een stapel enveloppen. En een ander moment zoek ik daar spulletjes bij. Dan pak ik een paar blikken uit de kast met plaatjes, oude postzegels, stempels of stickers en zet ze daarna weer terug. Als ik geen postkamer had, zou ik vooral het aantal tijdschriften en boeken flink moeten minderen. En zou ik een andere plek zoeken voor de potjes en blikjes die mij dat winkeltje-gevoel geven. Een plank in een kast of iets op wielen waarmee ik de eettafel tijdelijk tot een postmaaktafel omtover. Zoals bijvoorbeeld deze roltafel van Ikea.

Ruchama woont klein en gebruikt haar eettafel ook als bureau. Hoe zij haar postspullen opbergt zie je binnenkort in een ander blog. Kim is vorig jaar verhuisd en heeft voor het eerst een plekje om post te maken waar ze zelf nog tips voor kan gebruiken. En jij? Waar maak jij je post? En heb jij handige opbergtips die je wil delen? We zouden het leuk vinden om het terug te lezen in een reactie. Alvast bedankt!

Lieve groetjes,

Nienke