Tags

, , , , ,

Afgelopen vrijdag vierden we dat de Postfabriek al een jaar bestaat. We vroegen onze lezers o.a. hoe ze ons hebben gevonden en welke logjes het meest zijn blijven hangen. Bedankt voor de leuke reacties! Graag delen we nu onze favorieten van het afgelopen jaar ook met jullie:

Nienke

Brief schrijven aan het Veerse MeerIn dat ene jaar zijn er al zoveel mooie dingen voorbij gekomen! Veel manieren voor enveloppen, kaarten en brievenbuscadeautjes zijn al zo eigen geworden dat je bijna zou vergeten dat je het ooit anders deed. Materialen die ik heb aangeschaft n.a.v. logies van mijn collega’s kan ik niet meer wegdenken. En wat is het ontzettend leuk om te zien dat anderen weer geïnspireerd werden door mijn ideeën! Maar ik geniet het meest van de verhalen over de kracht van handgeschreven woorden. Ik blijf het zo’n bijzondere, mooie vorm van contact vinden en lees met veel plezier hoe een ander dit ervaart en/of helpt. Voor mij is schrijven in chaotische periodes zo waardevol! Ik ga echt naar mijn typemachine toe om mijn hoofd te legen, alleen te zijn en tegelijk ook te kunnen praten met één van mijn lieve postvriendinnen. Dit deed ik eigenlijk altijd thuis. Dus toen Kim vertelde over schrijven buiten de deur was ik blij verrast. Ik had er zelf niet aan gedacht dat je natuurlijk ook buiten, in een cafeetje of tijdens een treinreis kan schrijven! Maar het lijkt me heerlijk om te doen en staat nog altijd op mijn to-do-list. Weg van “alles-wat-je-nog-moet-doen” thuis naar een plek waar je je helemaal kan focussen op je brief! Heb je dit blogje van Kim gemist? Lees het gauw, laat je inspireren en ga op pad met pen en papier!

 

 

 

 

 Ruchama

Mijn favoriete logje uit de 150 logjes die we afgelopen jaar hebben gemaakt? Daar kan ik heel kort over zijn, ik heb geen favoriet. Bij het terug bladeren had ik er al weer tien op mijn lijstje staan om te noemen. Wel heb ik een aantal favoriete momenten die bij een bepaald soort logje horen. Zo vind ik de persoonlijke postverhalen het meest bijzonder. Om mijn eigen ervaringen met jullie te delen maar ook om de verhalen van Kim en Nienke te lezen en natuurlijk jullie reacties daar weer op.

kat

Een andere favoriet is het “Oooh wat leuk!!” moment wanneer ik word geïnspireerd door logjes van mijn eigen collega’s. Een goed voorbeeld daarvan zijn de wiebel-oogjeskaarten van Nienke. Ik heb jaren lang echt een hekel aan die oogjes gehad, zo stom en kinderachtig vond ik ze. Tot Nienke een aantal foto’s met me deelde en ik zo moest lachen. Wat een hilarisch idee! Ik moest en zou wiebel-oogjes hebben en gebruik ze nu met heel veel plezier.

20

Waar ik ook heel erg van kan genieten is het proces van een logje. Het verzinnen, plannen, verzamelen en klaar zitten om aan de slag te gaan en tegelijkertijd foto’s te maken. Soms heb ik al 100 ideeën klaar liggen maar andere keren verzin en ontdek ik ter plekke de ideeën. Heerlijk om in een bepaalde flow te komen en er steeds meer leuks uit je handen komt. Wat het dan helemaal af maakt zijn de leuke reacties op een logje en dat lezers zelf aan de slag gaan! Zo gingen er vorige zomer heel wat lezers aan het bloemen plukken en drogen n.a.v. dit logje over bloemen drogen. Dat vond ik zo leuk om te zien én lezen! Iets heel simpels wat zoveel mensen blij maakt, daar word ik weer ontzettend blij van. Al snel kwam er ook een bloemen drogen deel II online, met postideeën met gedroogde bloemen.

17

Uit het logje over bloemen drogen kwam ook een ander favoriet momentje, onze vermelding in de Ariadne at Home! Wat was dat een gek maar lekker gevoel om in een winkel een tijdschrift open te slaan en je zelfgemaakte labels daar in te zien staan. Ik kan niet anders dan toegeven dat ik glunderde van trots, het een hele mooie toevoeging is op ons lijstje van vermeldingen in de media en daarmee toch een favoriet heb.

Kim

Een heel jaar Postfabriek alweer. Voordat we daadwerkelijk van start gingen, had ik best mijn twijfels. Zou er nou echt interesse zijn in een blog alleen maar over post? En zouden wij zelf wel voldoende ideeën blijven houden om telkens weer met nieuwe blogjes te komen? Inmiddels weet ik het antwoord op allebei de vragen. Ik ben zo blij dat zoveel lezers met ons delen wat ze vinden van de blogjes, ideetjes (ook de mensen die iets eens wat minder leuk vinden, heerlijk dat dat ook gewoon gezegd wordt!) en persoonlijke verhalen. De reacties op blogjes en per mail geven eindeloos veel positieve energie (ook als het niet altijd lukt op elke reactie of elk mailtje te reageren, we lezen alles!). En inspiratie blijft gek genoeg altijd weer komen. Het zijn de logies van mijn collega’s en de reacties van lezers waar ik altijd weer nieuwe ideetjes uit haal en na een jaar, ben ik altijd wel met meerdere blogjes bezig. Zelf vind ik het een leuke uitdaging om ook veel andere postprojecten onder de aandacht te brengen, zoals Postsecret, Postcard Happiness en Club di Giulietta. Ik ben ook weg van de persoonlijke verhalen over post en kan ze keer op keer lezen. Een logje wat mij enorm raakte, was het logje van Ruchama over hoe post kan troosten.

Troostpost 8

In dit logje stelde Ruchama zich heel kwetsbaar op, door haar persoonlijke verhaal een beetje te delen. En dat kwam binnen bij mij. De kracht die post kan hebben komt zo duidelijk naar voren in dit logje. Als iemand in mijn omgeving iets heel naars mee maakt, ga ik vaak terug naar het logje van Ruchama om tot de juiste troostpost te komen. Ruchama omschrijft zo duidelijk dat het vooral belangrijk is dat wat je stuurt iets persoonlijke is en dat het ook niet uit maakt wanneer je het precies stuurt, meteen of juist wat later.

Troostpost 1

Daarnaast waren de reacties op het logje van jullie zo hartverwarmend, dat het een stukje veiligheid schepte om alledrie toch telkens open aan jullie te vertellen over het gevoel dat post ons geeft. Ik hoop dat dit logje van Ruchama veel mensen ook heeft geinspirereerd om altijd iets te sturen als een ander het moeilijk heeft. Ook al krijg je misschien geen reactie, jouw kaartje kan maar net de kracht geven om die dag weer door te komen. En dat is toch een grote beloning voor een hele kleine moeite?

EEN NIEUW JAAR

Na het terug kijken is het tijd om vooruit te kijken. We zijn nog van alles van plan met de Postfabriek en hopen nog heel lang de inspiratie te hebben om elke week weer nieuwe logjes te plaatsen. Daarin staan we altijd open voor ideeën en verzoeken van lezers. We hebben nog een aantal verzoeken liggen waar we mee aan de slag gaan, maar heb jij een onderwerp waar je graag een logje over zou zien verschijnen? Laat het ons vooral weten via postfabriek@gmail.com.