Tags

, , , , , , , , , ,

Gekleurde bladzijdes uit tijdschriften zijn prachtig materiaal om post van te maken.

Gekleurde bladzijdes uit tijdschriften zijn prachtig materiaal om post van te maken.

In kringloopwinkels of rommelmarkten ga ik altijd op zoek naar mooie tijdschriften. Ik ben er dol op! Eerst blader ik erin en laat ik me inspireren door de foto’s en lees artikelen die mijn aandacht trekken. Daarna komen ze in een groot krat op wieltjes in mijn postkamer terecht. Daar worden alle mooie plaatjes omgetoverd tot poststukken. Het liefst gebruik ik plaatjes die een hele bladzijde bedekken, zonder tekst die in de weg staat. En na een eerste keer scheuren komen de tijdschriften meestal weer in het krat te liggen, waar de stapel langzaam groeit. Als de stapel op een wolkenkrabber begint te lijken, is het tijd voor een opruimbeurt! Ik blader alle tijdschriften nog een laatste keer door om te kijken wat er nog bruikbaar is, voordat ik uiteindelijk de restanten in de papierbak gooi. Zelfs met de kleinste stukjes is nog een heleboel mogelijk!

In deze blogjesreeks wil ik je graag laten zien wat je zoal kan maken van een tijdschrift: van grote platen tot aan kleine reststukjes. Ik verwijs naar oudere blogjes en geef er een andere draai aan, om je opnieuw te inspireren. Kijk je mee?

Enveloppen

Een zelfgemaakte envelop van een bladzijde uit een tijdschrift.

Een zelfgemaakte envelop van een bladzijde uit een tijdschrift.

Een envelop kan je op een heleboel verschillende manieren maken. De manier die ik kies, hangt af van de afbeelding. Want die wil ik het best tot zijn recht laten komen. Op de foto hierboven zie je een envelop die ik maakte van een bladzijde uit een Happinez. Om de foto zo groot mogelijk te kunnen houden, koos ik de manier die Ruchama uitgebreid uitlegt in haar blogje over ‘de envelop met omgevouwen randjes‘. Om poststukken tijdens de reis naar de ontvanger te beschermen, gebruik ik graag doorzichtige wenskaartzakjes. Ik vind die zakjes het mooist als ze goed op de envelop erin aansluiten. Zo geven ze ook de beste stevigheid aan je poststuk. De envelop met omgevouwen randjes is ideaal, als je de envelop mooi op het zakje aan wil laten sluiten.

hertjeDoor een doorzichtig zakje op een bladzijde te leggen, kan je alvast bekijken hoe je de afbeelding uit wil laten komen. Vouw de bladzijde iets kleiner dan het doorzichtige zakje. Dan kan je de zelfgemaakte envelop er straks makkelijker inschuiven. Ik gebruikte dit zakje van Moniss. Een werkbeschrijving van deze envelop vind je in het blogje over ‘de envelop met omgevouwen randjes‘.

happinezinterviewsNaast bladzijdes die je makkelijk om kan toveren tot envelop, kom je ook vaak mooie bladzijdes tegen waar een tekst of foto akelig in de weg zit. Zo ben ik dol op de prachtige patronen die je vaak op de achtergrond ziet bij interviews in het tijdschrift ‘Happinez‘. Maar in het midden staat een foto die ik helemaal niet wil gebruiken voor mijn post! Ruchama schreef eerder al over een leuke manier waarop je dit soort obstakels kan wegwerken. Ze laat in dit logje zien hoe ze een tekstvak verandert in een adreslabel. Ik paste de truc van de dubbele kaart met een raampje toe. En maakte er in plaats van een kaart, een envelop met een raampje van!

raampje

Toevallig had ik het tijdschrift waaruit deze bladzijde komt dubbel. Op de foto hierboven kan je links in beeld de bladzijde zien zoals hij was. In het midden zie je de envelop die ik ervan maakte. Ik sneed de foto uit het midden van de bladzijde met een liniaal en een mesje. En plakte een doorzichtig kaartzakje achter het raampje dat daardoor is ontstaan. In het doorzichtige zakje strooide ik een paar kleine vlindertjes.

postvoorlonnekeAchter het raampje schoof ik deze zelfgemaakte dubbele kaart. Zoals je stiekem door de ramen van de buren kan gluren, kan je nieuwsgierige postvriendin alvast door het raampje van je poststuk naar binnen kijken!

doorkijkjeBij deze envelop maakte ik twee raampjes. Omdat de raampjes aan de voor- en achterkant op dezelfde plek zitten, kan je door de envelop heen kijken. Door kleine dingetjes in deze envelop te stoppen, in plaats van een grote kaart of brief, blijft het doorkijkje open. In deze envelop staan de cadeaubriefjes van Kim erg leuk!

Buddha

kimpostIn plaats van de hele foto eruit te snijden, kan je ook vier kleine sneetjes maken. Als je een andere afbeelding op dezelfde maat van de foto in het midden snijdt, kan je die vastzetten in de kleine sneetjes in de hoeken. Deze manier keek ik af van Luus. Zij liet ook zien dat je een doorzichtig kaartzakje niet alleen hoeft te gebruiken als extra laag om een kaart of envelop, maar dat het ook je envelop kan zíjn!

zluusOp deze foto kan je zien hoe Luus twee losse plaatjes in het zakje schoof, zonder ze aan elkaar vast te maken.

Naast de envelop met de omgevouwen randjes lieten we ook andere manieren zien waarop je zelf een envelop kan maken. Zo liet Kim zien hoe ze een ‘Enveloppe uit één stuk‘ maakt. En liet ik zien hoe je een simpele envelop maakt en deze kan verstevigen met plakplastic. Ook voor deze manieren van enveloppen vouwen, kan je natuurlijk bladzijdes uit tijdschriften gebruiken!

In het tweede deel van deze blogjesreeks zal ik je laten zien wat je van kleinere ‘reststukjes’ kan maken! Tot dan!

Lieve groetjes, Nienke.